ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ&ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Η ειδικότητα της φυσικής  ιατρικής στη σύγχρονη εποχή

Η Φυσική Ιατρική είναι η πιο παλιά ειδικότητα της Ιατρικής και ενώ στα μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού έχει αναγνωριστεί, εμείς εδώ δε διδαχθήκαμε πολλά για την Εναλλακτική Ιατρική και δεν είχαμε ούτε ένα μάθημα για τα Βότανα, τα αιθέρια έλαια και τις χρήσεις τους. Σε αντίθεση με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού οπως π.χ. το Harvard που έχουν επιστρέψει σε αυτήν την φιλοσοφία.

Μια από τις συνέπειες είναι ότι οι γιατροί που συστήνουν φυσικές θεραπείες είναι λίγοι και οι περισσότεροι γιατροί υπακούουν στις εντολες των φαρμακευτικών εταιρειών συχνά υπερσυνταγογραφώντας φάρμακα η υπερθεραπεύοντας νοσους που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με πιο φυσικές και συντηρητικες θεραπείες. Έτσι όμως παρά τις καλές τους προθέσεις ενδέχεται να βλάψουν αντί να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία του ασθενή ο οποίος δε γνωρίζει και δεν εφαρμόζει τη δύναμη της Φύσης στην καθημερινή του ζωή. Πίσω από αυτό κρύβονταικατά τη γνώμη μου συμφέροντα, διότι τα φυσικά φάρμακα είναι πιο φθηνά, και η υιοθέτηση αυτού του μοντέλου δε θα βοηθούσε μόνο τον ασθενή αλλά θα εξοικονομούσε τεράστια ποσά τα οποία εν τέλει επιβαρύνουν το πολύπαθο Σύστημα Υγείας με άσκοπες εξετάσεις και ιατρικές πράξεις προς όφελος των ασθενών.

Από την άλλη μεριά ως ασθενής διαπίστωσα ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου για τις φυσικές θεραπείες και για τα φυσικά φάρμακα και καλλυντικά. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πολλοί άνθρωποι χωρίς να έχουν απορρίψει τα αγαθά της συμβατικής Ιατρικής, έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για τις θεραπείες που τους προτείνουν οι ιατροί που συχνά είναι πολυέξοδες, και θέλουν να πάρουν την υγεία και την ομορφιά τους στα χέρια τους και να ασχοληθούν οι ίδιοι παράγοντας τα δικά τους καλλυντικά και φάρμακα σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Ενα ακραίο βέβαια παράδειγμα αυτού του προβληματισμού είναι το κίνημα κατά των εμβολίων, το οποίο ξεκίνησε  από ένα κλίμα αμφισβήτησης των σύγχρονων φαρμάκων το οποίο στηρίζεται στην ελλιπή και αποσπασματική γνώση αλλά και στο φόβο των ανθρώπων για την υγεία τους, η οποία νιώθουν να απειλείται από τις γνωστές πολυεθνικές -μεγαθήρια.

Οι ραγδαίες εξελίξεις της Επιστήμης είναι δεδομένες και η Φυσική Εναλλακτική Ιατρική είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε για να αναπτυχθεί  η σύγχρονη Ιατρική. Επιστρέφουμε λοιπόν στις βάσεις για να μπορέσουμε να δούμε την υγεία μας υπό ένα άλλο πρίσμα. Τα περισσότερα συνθετικά φάρμακα προήλθαν από αντιγραφή των φυσικών φαρμάκων στο εργαστήριο, αφού αναπαράχθηκαν συνθετικά, σε πολλαπλάσιες δόσεις οι οποιες τα καθιστούν πιο δραστικά από  τα φυσικά για οξειες καταστάσεις με πιο γρήγορο και άμεση χρόνο δρασης. Ταυτόχρονα κυκλοφορούν μετά από πολλές μελέτες πρώτα σε πειραματόζωα και έπειτα σε ανθρώπους όπου ελέγχεται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους. Τα φυσικά φάρμακα προσφέρονται ελέυθερα στη Φύση και δεν έχουν δαπανηθεί αμύθητα ποσά για την παραγωγή τους, ούτε έχουν καταπονηθεί ζώα.

Παρά την οικονομική κρίση το ενδιαφέρον του κόσμου για τη φυσική υγιεινή ζωή είναι αυξημένο. Πολλοί όμως -όπως κι εγώ στην αρχή-, δε γνωρίζουν πώς θα τα χρησιμοποιούν,  σε ποια δόση θα τα εφαρμόσουν κ.α. Και πολλοί πωλητές φυσικών προϊόντων άθελά τους λόγω άγνοιας η και για κερδοσκοπικούς λόγους, δίνουν ελλιπείς και συχνά λανθασμένες πληροφορίες ενώ οι αστοί δεν είναι σε θέση να ρωτούν τους παραδοσιακούς θεραπευτές, οι οποίοι πλέον είναι δυσεύρετοι και βρίσκονται συνήθως στα χωριά.

Το αποτέλεσμα είναι να νομίζουμε ότι τα φυσικά φάρμακα δε δρουν και τα απορρίπτουμε επιστημονικά ως αναποτελεσματικά ενώ εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε σωστά, π.χ. ακόμα και το απλό τσάι, που είναι ουσιαστικά ένα αφέψημα βοτάνων, συνήθως το βράζουμε ενώ δεν πρέπει, τα βότανα που βάζουμε συχνά είναι ληγμένα, δηλαδή ακόμα και το απλό τσάι δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι πώς να το χρησιμοποιούμε και να το συντηρουμε για να είναι αποτελεσματικό.

Έτσι είτε το απορρίπτουμε καταφεύγοντας στα συμβατικά φάρμακα που διαφημίζονται ασύστολα στις οθόνες μας, οδηγώντας μας στην πολυφαρμακία, είτε αντίστοιχα τα χρησιμοποιούμε λάθος όπως για παράδειγμα εφαρμόζουμε αλλεργιογόνα φυτά ή αδιάλυτα αιθέρια έλαια.

Συμπερασματικά, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να μάθουμε πώς να χρησιμoποιούμε τα βότανα, τα οποία έχουν ικανή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, αρκεί να ξέρουμε τον σωστό τρόπο που θα τα χρησιμοποιήσουμε, μέσα από τη μελέτη μας και τις συμβουλές που θα πάρουμε από έναν έμπειρο ιατρό.

Οπωσδήποτε σε περίπτωση που παρά τη χορήγηση των φυσικών φαρμάκων τα συμπτώματα επιμένουν,  ποτέ δεν παραλείπουμε να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Advertisement