Αποξηραμένα, βιολογικά φύλλα ελιάς

unnamed-file-22-612x400

Η ελιά είναι το ευλογημένο δέντρο της ελληνικής φύσης. Οι καρποί, οι σπόροι αλλά και τα φύλλα χρησιμοποιούνται για ένα σωρό λόγους, και οι ιδιότητες τους δεν είναι μόνο ευεργετικές για το δέρμα αλλά και για τον οργανισμό γενικότερα.

Γνωρίζουμε όμως πόσο σημαντικά είναι τα φύλλα ελιάς για την υγεία μας;

 Τα φύλλα ελιάς είναι ένα σημαντικό μέρος του ελαιόδεντρου που παραμένει εν’ πολλοίς αναξιοποίητο, και τα πολύτιμα οφέλη του για την υγεία μας άγνωστα στο ευρύ κοινό είναι τα φύλλα της ελιάς. Καταναλώνονται σαν αφέψημα, σαν έγχυμα.
Παρακάτω διαβάστε 7 λόγους για να πίνετε καθημερινά τσάι ελιάς!

7 Λόγοι για να χρησιμοποιείτε καθημερινά το εκχύλισμα φύλλων ελιάς

Τα φύλλα ελιάς είναι ένα παραδοσιακό βότανο που χρησιμοποιείται αιώνες τώρα χάρη στα πολύτιμα φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχει, τις πολυφαινόλες.

Μια πολυφαινόλη  που  αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά του φύλλου της ελιάς είναι η ελαιοευρωπαϊνη, η οποία έχει μελετηθεί επιστημονικά εδώ και πάνω από 100 χρόνια- για την αντιμυκητιακή, αντιϊική, και αντιβακτηριδιακή της δράση. Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς όπως μύκητες, βακτήρια, πρωτόζωα και ιούς.

Συγκεκριμένα τα οφέλη του είναι τα εξής:

1. Μείωση της ανάπτυξης καρκίνου

Τα φύλλα της ελιάς έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ως φυσική θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά και για την πρόληψη της εμφάνισης του. Η ελαιοευρωπαϊνη έχει την ιδιότητα να αναστέλλει την αγγειογένεση που προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων το 2009ανακάλυψε ότι τα φύλλα της ελιάς έχουν αντιοξειδωτική δράση που έχει την ιδιότητα τα αναστέλλει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων μειώνοντας τον πολλαπλασιασμό των ενδοθηλιακών κυττάρων του αδενοκαρκινώματος μαστού, του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και ενός τύπου καρκίνου του εγκεφάλου.

2. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς έχει αντιϋπερτασικές ιδιότητες μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και προστατεύοντας από καρδιαγγειακά συμβάματα που έρχονται ως επακόλουθα αυτής. Το 2011, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας, συνέκριναν σε διπλή-τυφλή μελέτη την αποτελεσματικότητά του έναντι ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου αντιϋπερτασικού, της καπτοπρίλης. Οι ασθενείς λάμβαναν 500mg φύλλων ελιάς 2 φορές τη μέρα καθημερινά επί 8 εβδομάδες. Παρατηρήθηκε αισθητή μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής τους πίεσης.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης ήταν ίδια και για τις δύο ομάδες, όμως σε αυτούς που λάμβαναν φύλλα ελιάς, υπήρχε μια επιπλέον ωφέλιμη δράση, μείωση των τριγλυκεριδίων του αίματος. Σε αντίθεση με την Καπτοπρίλη που ακολουθείται από μια σωρεία παρενεργειών όπως υποτασικά επεισόδια, ζάλη και ξηρός βήχας, όσοι έλαβαν φύλλα ελιάς είχαν μόνο τα πλεονεκτήματα χωρίς τις πιθανές παρενέργειες.

3. Πολεμά τα ανθεκτικά βακτήρια

Όπως γνωρίζουμε λόγω της υπερχορήγησης αντιβιοτικών, τα μικρόβια έχουν γίνει ανθεκτικά στα περισσότερα αντιβιοτικά. Ορισμένοι μάλιστα τύποι μικροβίων, όπως τα MRSA είναι μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Τα καλά νέα είναι ότι τα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στα φυσικά αντιμικροβιακά συστατικά, τα οποία αποτελούνται από έναν μεγάλο αριθμό σύνθετων ουσιών γύρω από τα οποία αυτά δε μπορούν να μεταλλαχθούν όπως γίνεται με τα αντιβιοτικά.

Λόγω της αντιμικροβιακής τους δράσης τα φύλλα της ελιάς χρησιμοποιούνται έναντι της πνευμονίας, της ηπατίτιδας Β, μηνιγγίτιδας, candida, φυματίωσης και γονόρροιας. Τα φύλλα μπορούν να καταπολεμήσουν ωτίτιδες, ουρολοιμώξεις και οδοντιατρικές λοιμώξεις.

Έρευνα που διεξήχθησε το 2003 έδειξε τις αντιμικροβιακές τους δράσεις έναντι μυκήτων και βακτηρίων, τα οποία κατάφεραν να σκοτώσουν σχεδόν όλα μικρόβια που ελέγχθηκαν όπως η Candida albicans, το Escherichia coli και δερματόφυτα.

4. Πιο νεανικό, υγιές δέρμα

Σε μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο Παγκόσμιο περιοδικό Κοσμετολογίας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση της ελαιοευρωπαϊνης των φύλλων ελιάς μειώνει σημαντικά τον δερματικό ερεθισμό και την αφυδάτωση μετά την έκθεση σε UVA-ακτινοβολία και βελτιώνει την αιματική ροή καλύτερα από την βιταμίνη Ε.

Τα φύλλα ελιάς βρέθηκε ότι προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer, το 2011. Στη μελέτη αυτή που έγινε σε ποντίκια, το έγχυμα φύλλων ελιάς μείωσε δραματικά τον ανεξέλεγκτο κυτταρικό πολλαπλασιασμό αυξάνοντας την απόπτωση των κυττάρων, δηλαδή του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου, σε καλλιέργεια καρκινικών κυττάρων δέρματος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν απίσης ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μείωσε το μέγεθος όγκων δέρματος σε ποντίκια.

Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στο δέρμα ποντικιών που εκτέθηκε τεχνητά σε UV-ακτινοβολία τα φύλλα ελιάς βελτίωσαν σημαντικά την ελαστικότητα και το πάχος της επιδερμίδας τους.

Συνεπώς στους ανθρώπους τα αντιοξειδωτικά στοιχεία των φύλλων ελιάς έχουν την ιδιότητα να αναστρέφουν τη γήρανση του δέρματος, με αποτέλεσμα να είναι και να φαίνεται νεώτερο.

5. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Λόγω της αντιϊική δράσης τους τα φύλλα ελιάς καταπολεμούν όχι μόνο τους επικίνδυνους ιούς, αλλά και τους ιούς του κοινού κρυολογήματος. Μελέτες έδειξαν ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί να καταπολεμήσει νοσογόνα μικρόβια και ιούς που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις και γριππώδεις συνδρομές.

Οι ισχυρές ουσίες που περιέχουν καταστρέφουν τους μικροοργανισμούς και αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών. Το 2003 μια μελέτη του New York University School of Medicine έδειξε ότι η θεραπεία με εκχύλισμα φύλλων ελιάς ανέστρεψε βλάβες που προκλήθηκαν από τη δράση του ιού HIV.

6. Ανακούφιση από την αρθρίτιδα

H αρθρίτιδα είναι φλεγμονώδης ασθένεια των αρθρώσεων που προκαλεί πόνο και οίδημα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φύλλων ελιάς τα καθιστούν αποτελεσματικά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Οι φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι εξίσου αποτελεσματικές με τα ΜΣΑΦ (Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) όπως η ιμπουπροφαίνη. Το έγχυμα των φύλλων ελιάς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και σε μελέτες έδειξε ότι βελτιώνει την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Το 2012 σε μελέτη του China’s Dalian Medical University βρέθηκε ότι σε ποντίκια με οστεοαρθρίτιδα, το έγχυμα φύλλων ελιάς βελτίωσε την έκταση του οιδήματος στις αρθρώσεις τους. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι βοηθάει στην ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο που συνδέεται με την οστεοαρθρίτιδα. Επίσης μειώνει την παραγωγή και έκλυση κυτοκινών και ενζύμων που ενεργοποιούν φλεγμονώδεις διεργασίες, σύμφωνα με Ιταλική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014.

7. Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και καταπολεμά τη νόσο Alzheimer

Έχει αποδειχθεί ότι η Μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με την τακτική νοητική και φυσική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Τα φύλλα της ελιάς επηρεάζουν σημαντικά την εγκεφαλική λειτουργία. Έρευνες έδειξαν ότι η ελαιοευρωπαϊνη  μειώνει τα συμπτώματα και την εμφάνιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer.  Η συγκεκριμένη μελέτη ανέδειξε τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της δράσης των ελευθέρων ριζών και της άνοιας Alzheimer και επειδή τα φύλλα της ελιάς περιέχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, μπορούν να μειώσουν την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών και να αναστρέψουν την νευροεκφυλιστική αυτή νόσο που οδηγεί σε απώλεια μνήμης.

Οι πολυφαινόλες που αποτελούν το κύριο συστατικό των φύλλων ελιάς  δρουν αναστέλλοντας τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό των πλακών β-αμυλοειδούς που ευθύνονται για τη νόσο Alzheimer αλλά και μέσω της μείωσης της κυτταροτοξικότητας των πλακών του β-αμυλοειδούς.

Στο κατάστημά μας στο Etsy θα βρείτε βιολογικά φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα ελιάς από τον ελαιώνα μας στα Λαγκαδίκια και στη Χαλκιδική. Βρείτε τα εδώ.

Πηγή: http://www.naturallivingideas.com/olive-leaf-extract-benefits/

Advertisement