ΑΛΚΑΝΝΑ Η ΒΑΦΙΚΗ/ ALKANNA TINCTORIΑ

Η χάβα Τζίβα είναι ένα φυτό γνωστό από την αρχαιότητα με την επιστημονική ονομασία Alkanna tinctoria ή αλκάννα η βαφικη. Είναι εγγενές φυτό της νότιας Ευρώπης, ανήκει στην οικογένεια των βοραγινοειδών (boraginaceae). Ένα από τα κύρια συστατικά της ρίζας της είναι η αλκανίνη, μια χρωστική ευδιάλυτη στα έλαια και το αλκοόλ που δίνει ένα έντονο πορφυρό χρώμα, και η σικονίνη. H αλκανίνη θεωρείται πως έχει αντισηπτικές ιδιότητες και συντελεί στην επούλωση των πληγών.

Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι το ελαιώδες εκχύλισμα των ριζών του φυτού έχει επουλωτική, αντιμικροβιακή (έναντι του Staphylococcus aureus και Staphylococcus epidermis), αντιφλεγμονώδη και αντινεοπλασματική δράση.

Η σημαντικότερη και η πιο ενδιαφέρουσα ιδιότητα της αλκαννίνης και της σικονίνης είναι η επουλωτική της δράση.

Χορηγείται από γιατρούς σε τραυματικές λύσεις της συνέχειας του δέρματος, εγκαύματα, άτονα έλκη διάφορης αιτιολογίας όπως έλκη από φλεβική στάση, έλκη από κατακλίσεις, οζώδη περιαρτηρίτιδα, σκληρό ερύθημα του Basin και αιμορροϊδοπάθεια.

Αν και οι θεραπευτικές ιδιότητες της Αlkanna tinctoria ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, μόλις το 1978 επιβεβαιώθηκαν πειραματικά και προσδιορίστηκαν τα δραστικά συστατικά. Ένας Έλληνας καθηγητής ο Β. Παπαγεωργίου παρασκεύασε και κατοχύρωσε, με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, φαρμακευτικό παρασκεύασμα.

Στο εργαστήριό μας με τη μέθοδο της βραδείας εκχύλισης πούδρας από το φλοιό της ρίζας αλκάννα σε φυτικό έλαιο επί μήνα, παρασκευάσαμε ένα ελαιώδες εκχύλισμα αλκαννίνης σε μίγμα εναντιομερών με τη σικονίνη, το οποίο ως δραστικό συστατικό θα χρησιμοποιηθεί σε θεραπευτικές αλοιφές και καλλυντικά προϊόντα.

Τα σαπούνια στην εικόνα έχουν χρωματιστεί με τη φυτική ουσία η οποία όπως διακρίνεται έχει έντονα χρωστικές ιδιότητες. Παρατηρήστε ότι το χρώμα των σαπουνιών στην άνω φωτογραφία πριν την ωρίμανση είναι μπλε, και όσο πέφτει το pH του σαπουνιού κατά την ωρίμανση, μετατρέπεται σε μωβ όπως φαίνεται στην κάτω εικόνα.

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ

αλκάννα 005.JPG

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ100_1716

Advertisement