Πώς να χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια με ασφάλεια

Γράφει η Στέλλα Παπαδοπούλου, Ιατρός

Τα αιθέρια έλαια αποτελούν μέρος ενός υγιούς τρόπου ζωής που μας δημιουργούν ευεξία και ενισχύουν την καλή μας διάθεση. Χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς προβλήματα. Παρόλα αυτά τα αιθέρια έλαια είναι πολύ ισχυρές και συμπυκνωμένες φυτικές ουσίες και μπορούν να βλάψουν αντί να βοηθήσουν όταν δε χρησιμοποιούνται με φροντίδα και επιμέλεια.

Τοπική δερματική χρήση και διάλυση

Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αδιάλυτα απευθείας πάνω στο δέρμα. Είναι τόσο απλό. Αν πέσει αδιάλυτο αιθέριο έλαιο στο δέρμα μας καταλάθως μπορεί να μας προκαλέσει δερματική αντίδραση. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το απομακρύνουμε είναι: Απλώνουμε πρώτα μια ποσότητα από λάδι βάσης (π.χ. ελαιόλαδο) στο σημείο που έπεσε το αιθέριο έλαιο στο δέρμα μας,  και μετά πλενόμαστε με σαπούνι και νερό.

Χρήση  Διάλυση
Καλλυντικά προσώπου 0,2-1,5%
Μασάζ σώματος 1,5-3%
Προϊόντα σώματος-μπάνιου 1-4%
Ειδικά προβλήματα 4-10%
Πόνος, πληγές 5-20%

Στον ανωτέρω πίνακα φαίνονται οι γενικές οδηγίες διάλυσης των αιθέρων ελαίων που χρησιμοποιούνται συχνότερα σε διάφορα σενάρια χρήσης.

Ορισμένα αιθέρια έλαια όπως το λεμονόχορτο, το γαρύφαλλο ή η κανέλλα, είναι πιο πιθανόν να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις σε σχέση με άλλα. Ωστόσο όλα τα αιθέρια έλαια μπορούν να προκαλέσουν δερματικούς ερεθισμούς όταν δε διαλύονται σωστά. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αυτά τα αιθέρια έλαια είναι νοθευμένα ή περιέχουν βλαβερές προσμίξεις. Απλά ότι δε χρησιμοποιήθηκαν σωστά.

Αν εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση από κάποιο αιθέριο έλαιο, αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον και εφ’όρου ζωής καλό είναι να αποφεύγετε το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο. Ωστόσο δεν πρέπει αυτό να το μπερδεύουμε με την απλή ενόχληση που προκαλείται στο δέρμα μας από τον λανθασμένο τρόπο χρήσης. Η δεύτερη υποχωρεί όταν γίνεται σωστά η χρήση τους, ενώ η αλλεργική αντίδραση όχι.

Πολύ σημαντικό είναι στο μπάνιο να μη ρίχνουμε σταγόνες αιθέριου ελαίου στη γεμάτη μπανιέρα. Τα αιθέρια έλαια δε διαλύονται στο νερό, επιπλέουν σαν σταγονίδια πάνω στην επιφάνεια του νερού, και με το που θα μπείτε θα κολλήσουν πάνω στο δέρμα σας και είναι σαν να τα βάλατε αδιάλυτα. Οπότε υπάρχει κίνδυνος ενοχλήσεων ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές. Άρα τα αιθέρια έλαια πριν έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα χρειάζεται να διαλύονται πλήρως με τη χρήση κάποιου διαλυτικού μέσου όπως λάδι βάσης ή να μπουν στο νερό αφού πρώτα διαλυθούν σε ίση ποσότητα Polysorbate 20.

Αυτιά

Αδιάλυτα αιθέρια έλαια δε πρέπει να στάζονται στα αυτιά, ωστόσο διαλυμένα μπορούν να τοποθετηθούν σε μια μπατονέτα για μερική εισαγωγή.

Μάτια

Τα αδιάλυτα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να μπαίνουν στα μάτια γιατί μπορούν να προκαλέσουν χημικό έγκαυμα και παροδική απώλεια της όρασης. Διαλυμένα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν κοντά στα μάτια, αλλά όχι πάνω.

Στοματική κατάποση

Τα αιθέρια έλαια απαγορεύεται να καταναλώνονται από το στόμα εκτός αν η χρήση τους γίνεται με ιατρική συμβουλή από έναν έμπειρο/εκπαιδευμένο θεραπευτή που μπορεί να τα χορηγήσει σωστά.

Ποτέ δεν πρέπει να πίνουμε τα αιθέρια έλαια αδιάλυτα μέσα σε νερό, διότι υπάρχει κίνδυνος στοματικών/στομαχικών διαταραχών. Ο λόγος είναι παρόμοιος με αυτόν που περιγράψαμε για το μπάνιο, μόνο που ο βλεννογόνος του γαστρεντερικού είναι ακόμα πιο ευαίσθητος από το δέρμα, και επίσης τα σήματα πόνου από τους βλεννογόνους θα γίνουν αντιληπτά από εμάς όταν πια η διάβρωση θα έχει προχωρήσει πολύ.

Μία ή δύο σταγόνες αιθέριου ελαίου την ημέρα μπορούν να ληφθούν από του στόματος με το φαγητό ή σαν αρωματικά, αλλά περισσότερο δε συστήνεται.

Εισπνοή και διάχυση

Δεν προτείνεται η χρήση των αιθέριων ελαίων σε εισπνοές για πάνω από 15-20 λεπτά. Αν  διαχέετε στο χώρο αδιάλυτα αιθέρια έλαια με κάποια συσκευή διάχυσης καλό είναι να το κάνετε ανά διαστήματα, δηλαδή για 30-60 λεπτά και μετά σταματάτε για 30-60 λεπτά. Αυτό δεν είναι μόνο ασφαλές αλλά και πιο αποτελεσματικό γιατί το σώμα μας και το νευρικό μας σύστημα μετά από κάποιο καιρό τα συνηθίζει. Επίσης όποτε χρησιμοποιείτε  αιθέρια έλαια, να αερίζετε συχνά τον χώρο.

Άσθμα

Ενώ πολλά αρώματα έχει βρεθεί ότι επιδεινώνουν το άσθμα, αυτό δεν έχει καταγραφεί για κάποιο αιθέριο έλαιο. Παρόλα αυτά έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι ασθματικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν έξαρση άσθματος όταν έρθουν σε επαφή με κάποιο αιθέριο έλαιο.

Παιδιά

Να φυλάσσετε τα αιθέρια έλαια μακριά από παιδιά, και ποτέ να μην αφήνετε να τα πιάνουν και να τα επεξεργάζονται. Ακόμα και τα δίχρονα παιδιά μπορούν να ανοίξουν τα καπάκια και να πιουν το περιεχόμενο. Έτσι μπορεί να καταλήξουμε σε δυσάρεστες καταστάσεις. Σπάνια βέβαια μπορεί να προκληθεί θάνατος από κατάποση. Κανονικά όλα τα αιθέρια έλαια πρέπει να μπαίνουν σε μπουκάλια με ειδικά καπάκια ασφαλή για παιδιά.

Ηλικιακή ομάδα  Διάλυση
Μέχρι 3 μηνών 0,1-0,2%
3-24 μηνών 0,25-0,5%
2-6 χρονών 1-2%
6-15 ετών 1,5-3%
15 ετών και πάνω 2,5-5%

Στον ανωτέρω πίνακα φαίνονται τα προτεινόμενα ποσοστά διάλυσης σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Για τα παιδιά κάτω των 6 ετών (οι 3 πρώτες γραμμές του πίνακα) το αναγραφόμενο ποσοστό είναι μόνο για τοπική χρήση σε μικρή περιοχή του δέρματος. Για παιδιά άνω των 6 ετών τα ποσοστά είναι για χρήση σε όλο το σώμα.

Αντενδείξεις

Αν έχετε κάποια δερματική πάθηση, είστε έγκυος, έχετε επιληψία ή άσθμα, λαμβάνετε κάποια συστηματική φαρμακευτική αγωγή ή έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, καλό είναι να ζητήσετε πριν τη χρήση αιθέριων ελαίων ιατρική συμβουλή ή συμβουλή από έμπειρο αρωματοθεραπευτή.

Πηγή:  Tisserand Institute

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟΝ

Από τον Βιολογικό Ελαιώνα μας στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης αυτό το τριήμερο μαζέψαμε με κόπο τις ελιές και παραλάβαμε το φρέσκο μας παρθένο ελαιόλαδο, εξαιρετικής ποιότητας με χαμηλή οξύτητα και υπέροχη γεύση!

Θα το χρησιμοποιήσουμε ως βιολογική αγνή πρώτη ύλη στα καλλυντικά και στα νέα μας σαπούνια.

Μια αγνή, θρεπτική πρώτη ύλη με την οποία θα εμπλουτίσουμε  το Εργαστήριο του Φυσικόν, το μοναδικό μας χειροποίητο ελληνικό ελαιόλαδο!

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΝ ΣΤΗΝ 8η ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

😃Την άλλη Κυριακή 14/10/2018 το Φυσικόν θα είναι στην 8η Οικογιορτή Γαλλικού ποταμού, στο Πάρκο Κερκύρας στο Καλοχώρι. 🌺
➡️Από τις 10 το πρωί θα έχουμε στήσει τον πάγκο μας για να σας παρουσιάσουμε τη δουλειά μας: Μάσκες, κεραλοιφές, κρέμες, σαπούνια, αιθέρια έλαια κλπ. Όλα σε προσιτές τιμές! Σας περιμένουμε!

Για περισσότερες πληροφορίες για την 8η Οικογιορτή, πατήστε εδώ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ GREENWAVE

Αυτήν την Πέμπτη με Κυριακή σας καλούμε στο Φεστιβάλ Greenwave. Το Greenwave είναι μια εναλλακτική “πράσινη” γιορτή. Διοργανώνεται από 13-16 Σεπτεμβρίου 2018 για 8η συνεχόμενη χρονιά, στο Δημοτικό Πάρκο ΧΑΝΘ (χώρος πρώην αναψυκτηρίων, δίπλα στο Δημοτικό Πάρκο ΧΑΝΘ (χώρος πρώην αναψυκτηρίων, δίπλα στο Θέατρο Κήπου) απο την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με οργανώσεις, δίκτυα, άτυπες ομάδες της πόλης.

♻️Εμείς θα είμαστε εκεί με φυσικά σαπούνια, κρέμες, κεραλοιφές, βάμματα, βοτανόλαδα, άλατα μπάνιου, βότανα και πολλά άλλα….όλα zero waste…Σας περιμένουμε να σας τα δείξουμε από κοντά…

Ανακοίνωση: Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας τα παλιά σας πλαστικά μπουκάλια καλλυντικών και θα έχετε μια έκπτωση από εμάς!

ΑΡΘΡΟ: H ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Η Φυσική Ιατρική είναι η πιο παλιά ειδικότητα της Ιατρικής που έχει αναγνωριστεί στα μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού ως  Εναλλακτική Ιατρική,  στην Ελλάδα δε, δε διδαχθήκαμε στο Πανεπιστήμιο ούτε ένα μάθημα για τα Βότανα, τα αιθέρια έλαια και τις χρήσεις τους.

Μια από τις συνέπειες της απουσίας της από το εκπαιδευτικό σύστημα είναι οι γιατροί που συστήνουν φυσικές θεραπείες είναι λίγοι και οι περισσότεροι γιατροί υπακούουν στις εντολές των Φαρμακευτικών συχνά υπερσυνταγογραφώντας φάρμακα η υπερθεραπεύοντας νόσους που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με πιο φυσικές και συντηρητικές θεραπείες. Έτσι αυτό συμφέρει τις Εταιρείες διότι τα φυσικά φάρμακα είναι πιο φθηνά, και η υιοθέτησή τους δε θα βοηθούσε μόνο τον ασθενή αλλά θα εξοικονομούσε τεράστια ποσά τα οποία εν τέλει επιβαρύνουν το πολύπαθο Σύστημα Υγείας με άσκοπες εξετάσεις και ιατρικές πράξεις.

Από την άλλη μεριά υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον του απλού κόσμου για τις φυσικές θεραπείες και για τα φυσικά φάρμακα και καλλυντικά. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πολλοί άνθρωποι χωρίς να έχουν απορρίψει τα αγαθά της συμβατικής Ιατρικής, έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για τις θεραπείες που τους προτείνουν οι ιατροί που συχνά είναι πολυέξοδες, και θέλουν να πάρουν την υγεία και την ομορφιά τους στα χέρια τους και να ασχοληθούν οι ίδιοι παράγοντας τα δικά τους καλλυντικά και φάρμακα σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Ενα ακραίο παράδειγμα αυτού του προβληματισμού είναι το κίνημα κατά των εμβολίων, το οποίο ξεκίνησε  από ένα κλίμα αμφισβήτησης των σύγχρονων φαρμάκων το οποίο στηρίζεται στην ελλιπή και αποσπασματική γνώση αλλά και στο φόβο των ανθρώπων για την υγεία τους, η οποία νιώθουν να απειλείται από τις γνωστές πολυεθνικές -μεγαθήρια.

Οι ραγδαίες εξελίξεις της Επιστήμης είναι δεδομένες και η Φυσική Εναλλακτική Ιατρική είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε για να αναπτυχθεί  η σύγχρονη Ιατρική. Τα περισσότερα συνθετικά φάρμακα προήλθαν από αντιγραφή των φυσικών φαρμάκων στο εργαστήριο, αφού αναπαράχθηκαν συνθετικά, σε πολλαπλάσιες δόσεις οι οποίες τα καθιστούν πιο δραστικά από  τα φυσικά για οξείες καταστάσεις με πιο γρήγορο και άμεσο χρόνο δράσης. Ταυτόχρονα κυκλοφορούν μετά από πολλές μελέτες πρώτα σε πειραματόζωα και έπειτα σε ανθρώπους όπου ελέγχεται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους. Τα φυσικά φάρμακα προσφέρονται ελέυθερα στη Φύση και δεν έχουν δαπανηθεί αμύθητα ποσά για την παραγωγή τους, ούτε έχουν καταπονηθεί ζώα.

Παρά την οικονομική κρίση το ενδιαφέρον του κόσμου για τη φυσική υγιεινή ζωή είναι αυξημένο. Πολλοί όμως -όπως κι εγώ στην αρχή-, δε γνωρίζουν πώς θα τα χρησιμοποιούν,  σε ποια δόση θα τα εφαρμόσουν κ.α. Και πολλοί πωλητές φυσικών προϊόντων άθελά τους λόγω άγνοιας η και για κερδοσκοπικούς λόγους, δίνουν ελλιπείς και συχνά λανθασμένες πληροφορίες ενώ οι αστοί δεν είναι σε θέση να ρωτούν τους παραδοσιακούς θεραπευτές, οι οποίοι πλέον είναι δυσεύρετοι και βρίσκονται συνήθως στα χωριά.

Το αποτέλεσμα είναι να νομίζουμε ότι τα φυσικά φάρμακα δε δρουν και τα απορρίπτουμε επιστημονικά ως αναποτελεσματικά ενώ εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε σωστά, π.χ. ακόμα και το απλό τσάι, που είναι ουσιαστικά ένα αφέψημα βοτάνων, συνήθως το βράζουμε ενώ δεν πρέπει, τα βότανα που βάζουμε συχνά είναι ληγμένα, δηλαδή ακόμα και το απλό τσάι δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι πώς να το χρησιμοποιούμε και να το συντηρουμε για να είναι αποτελεσματικό.

Έτσι είτε το απορρίπτουμε καταφεύγοντας στα συμβατικά φάρμακα που διαφημίζονται ασύστολα στις οθόνες μας, οδηγώντας μας στην πολυφαρμακία, είτε αντίστοιχα τα χρησιμοποιούμε λάθος όπως για παράδειγμα εφαρμόζουμε αλλεργιογόνα φυτά ή αδιάλυτα αιθέρια έλαια.

Συμπερασματικά, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να μάθουμε πώς να χρησιμoποιούμε τα βότανα, τα οποία έχουν ικανή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, αρκεί να ξέρουμε τον σωστό τρόπο που θα τα χρησιμοποιήσουμε, μέσα από τη μελέτη μας και τις συμβουλές που θα πάρουμε από έναν έμπειρο ιατρό.

Οπωσδήποτε σε περίπτωση που παρά τη χορήγηση των φυσικών φαρμάκων τα συμπτώματα επιμένουν,  ποτέ δεν παραλείπουμε να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΕTSY

Πρόσφατα ανοίξαμε κατάστημα στο Etsy ! Για όποιον δεν το γνωρίζει ακόμα το Etsy.com είναι ένα παγκόσμιο site όπου μπορεί κανείς να βρει χειροποίητες δημιουργίες από όλο τον κόσμο! Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ακόμα πολύ γνωστό στην Ελλάδα. Έχει όμως υπέροχα πράγματα. Ελπίζω να σας αρέσουν τα δικά μου.

Θα τα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Etsy-shop